Saturday, September 24, 2005

lihat dari mata burung..

Message sent from 0163576767
Message sent at 24/09/2005 07:53:52
Message text:
seorg bilal dpt berdakwah utk 1 kampung,
seorang penyanyi??
world!!!
congrats NA..


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mawi: Tiada soal munasabah - MB

KOTA BHARU 23 Sept. - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, tidak berbangkit masalah munasabah atau tidak tindakan kerajaan negeri membawa Mawi mengadakan persembahan di negeri ini menjelang bulan Ramadan.

Katanya, ini kerana juara Akademi Fantasia 3 (AF3) itu mempunyai personaliti yang tersendiri sebagai pendakwah melalui nyanyian.

``Masalah munasabah atau tidak (bawa Mawi) itu tidak mengapa kerana ia (Mawi) benda baru. Waktu Islam mula diperkenalkan Nabi Muhammad s.a.w dulu pun orang lawan, lama-lama orang yang melawan itu akhirnya terima Islam,'' katanya kepada para pemberita selepas menyampaikan kuliah mingguan di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai sunggutan setengah pihak yang mendakwa tindakan kerajaan negeri membawa Mawi mengadakan persembahan di negeri ini sebagai tidak munasabah di saat-saat menjelang ketibaan bulan Ramadan.

Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am Pas berkata, tindakan kerajaan negeri membawa Mawi mengadakan persembahan di negeri ini atas dasar berdakwah melalui nyanyian.

``Masalah Mawi ada mesej dakwah, hendak sebut Mawi penyanyi pun tidak apa, tapi apa kata kalau saya kata Mawi ni pendakwah boleh tidak ada apa, pendakwah melalui nyanyian'' katanya.

Beliau berkata, orang-orang tasauf seperti di Indonesia dan negara Arab pun ada cara tersendiri berdakwah.

Katanya, cerita seni suara membabitkan muzik merupakan cerita berkurun lama dulu kerana muzik antara ilmu tertua di dunia selian falak, bintang dan ilmu matematik.

Oleh demikian katanya, Mawi daripada kajian beliau dan kawan-kawannya dilihat berbeza dengan penyanyi-penyanyi lain.

``Kenyataan-kenyataannya dalam akhbar pun nampaknya dia bersendirian, tidak hanyut, itu yang saya hendaknya,'' ujarnya.

Ditanya ada pihak yang cuba hendak mengagalkan kedatangan Mawai ke Kelantan, beliau berkata, itu perkara lumrah.

``Mana ada, tidak hendak gagal, kita hendak gagal dia, dia hendak gagal kita, itu lumrah hidup,'' katanya.

Mawi dijadualkan membuat persembahan pada Konsert Tautan Kasih, 30 September dan diikuti persembahan sempena pengisytiharan Kota Bharu Bandar Raya Islam di Stadium Sultan Muhammad Ke-1V, keesokannya.

sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2005&dt=0924&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_02.htm

9/24/2005 06:00:00 PM  

Post a Comment

<< Home