Wednesday, October 26, 2005

saudara seagama

Message sent from 0163576767
Message sent at 26/10/2005 07:02:51
Message text:
pakistn tu org islam jugak.tp knapa respon kita Xsama cam aceh dulu? Xmelayu?


4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I don't think bukan fasal they're non malays. Aceh pun non malays kalau nak consider camtuh.

But rasanya help was send quite quick jugak cuma access to the place is difficult. I read somewhere kat online papers, M'sia dah hantar mercy relief ppl everything.

-rafthah-

10/26/2005 05:13:00 PM  
Blogger spyz said...

yap, yap.. memang ada hantar, mercy, amanmalaysia, tentera etc. tapi mana pergi NGO2 yg byk masa aceh dulu?.. and most of us (read: me) takde 'feel' mcm aceh dulu.. maybe coz we dont hv many similirities w pakistanis.. bahasa, budaya.. macam saudara yang jauh gitu.. ahakss..

10/27/2005 06:03:00 AM  
Anonymous kieli said...

bukan sebab seagama or sebangsa. Tsunami kita rasa dekat sebab kita pun terkena tsunami plus Aceh tu dekat. Gempa bumi tu nun jauh di Pakistan, kita tak rasa gegarannya. Dan aku rasa, kalau orang Melayu Afrika Selatan kena bencana (minta jauhkan), respon dia tetap tak hebat cam tsunami sebab jauh.

10/27/2005 07:12:00 PM  
Blogger cootoo said...

rasanya salah satu sebab mengapa banyak negara islam menoleh ke arah lain semasa Pakistan dilanda gempa bumi ialah kesan dari involvement Pakistan masa setan gondol US serang Afghanistan dulu. So, masing-masing kata "nah, ambik balasan tuhan, tak payah tunggu dalam neraka, di dunia pun dah kena balas - cash payment". Senario ni sama macam US kena taufan dan puting beliung sekarang ni, masing-masing negara islam membatu, nak cakap kuat-kuat takut kena bom/jajah. Doa orang yang teraniaya selalunya dimakbulkan tuhan.

11/16/2005 12:19:00 PM  

Post a Comment

<< Home