Tuesday, December 13, 2005

rekod..

+ break the record...

+ sound like a broken record...


3 Comments:

Blogger spyz said...

Back to where she started
Regina William

PENANG: Seventeen years ago, a little girl of five tagged along as her sisters trained at the Pepsi Squash Centre in Bukit Dumbar.

For regulars at the centre, the girl was a familiar sight - walking around while swinging a squash racket which was almost as tall as her.

Feeling sorry for her, since there were no junior rackets back in 1988, an official at the centre decided to make her one out of broken adult squash rackets.

That official cut out a broken squash racket and perfected it for the girl to handle and start playing squash.

Today, that girl, Nicol Ann David, now 22, who still has that very first squash racket she started her first swing with, stands tall and proud as the world's top woman squash player.

It's one gift she has always treasured.

Relating the history at the centre, since renamed the Penang International Squash Centre, the Squash Racket Association of Penang official S.T. Oh, who made the racket for Nicol, hit home the obvious point - you don't need expensive equipment and sports equipment to excel in sports.

Nicol said the racquet has a special place in her heart although it's very old. "I shall always treasure it," she said.

Earlier, she was given a rousing welcome at the Penang International Airport led by Chief Minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

She was then taken in a convoy to the Penang International Squash Centre, where her road to glory had its humble beginning.

On hand to receive her were other young squash enthusiasts and officials from the Squash Racket Association of Malaysia, including its former president Tunku Imran Tuanku Jaafar.

Nicol, who had a sore throat, spoke to the crowd of screaming youngsters and supporters and broke down when she thanked her family for their support.

"Thank you for supporting me all the way, through all of it, thanks a lot," she said in between sobs.

Saying it was a dream come true, Nicol told the crowd she did not expect to get the world championship title so soon. She won the World Open in Hongkong on Sunday.

Koh announced a RM30,000 cash prize for Nicol from the state government and an apartment valued at RM180,000 from the Penang Development Corporation.

He said that Nicol has been appointed as PDC's healthy living ambassador. PDC will also allocate another adjoining apartment on the same floor which will be used to promote healthy living for the young.

Nicol was later feted by Yang di-Pertua Negri Tun Abdul Rahman Abbas at the Seri Mutiara where she received his personal gift of a gold necklace.

The federal government has given Nicol a cash prize of RM200,000 and she and her parents have received personal congratulations from the prime minister.

http://www.sun2surf.com/article.cfm?id=12242

12/13/2005 12:02:00 PM  
Blogger spyz said...

Dr M bidas anggota Umno

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad yang menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sedih kerana Umno tidak menyokongnya selepas beliau mendedahkan penyalahgunaan kuasa mengenai isu permit import (AP).

Bekas Presiden Umno itu juga mengkritik anggota Umno yang menurutnya ‘tidak berani tampil’ walaupun tahu ada perkara yang tidak betul sedang berlaku.

Beliau turut membidas Wanita Umno yang ‘tidak bersuara walau sepatah’ mengenai perkara itu hanya kerana ia berkaitan dengan ketua mereka, Datuk Seri Rafidah Aziz yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Katanya, apabila mendapat tahu ada sesuatu yang tidak kena, beliau pada mulanya enggan bercakap mengenainya tetapi mengubah fikiran dengan harapan untuk menarik perhatian pihak lain berhubung penyalahgunaan kuasa yang menggugat industri automotif negara.

Beliau berkata demikian ketika sesi soal jawab selepas memberi ceramah bertajuk Isu Semasa dalam Politik Malaysia, anjuran Institut Kajian Politik dan Ekonomi (IKAPE), di sini semalam.

Ceramah dan sesi soal jawab lebih dua jam yang dihadiri kira-kira 100 orang, kebanyakannya golongan muda terpelajar Malaysia diadakan di galeri lukisan NN Gallery, di Taman Ampang Hilir, dekat sini.

Dr Mahathir turut mendedahkan ada seorang konglomerat Bumiputera terpaksa membayar berjuta-juta ringgit untuk mendapatkan AP bagi mengimport model kereta tertentu yang diberikan taraf pengedar tunggal kepada kumpulan lain.

Beliau juga kesal kerana Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) tidak berani membangkitkan perkara itu walaupun ada memberi penjelasan panjang lebar berhubung penyalahgunaan kuasa itu kepada mereka yang datang menemuinya.

“Lain kali saya tidak mahu membuang masa memberi penjelasan kepada orang yang datang berjumpa saya hanya untuk menambah pengetahuan mengenai sesuatu isu,” katanya.

Beliau berkata, ahli Parlimen BN tidak berani mengkritik kerajaan dalam Parlimen mungkin kerana BN berjaya mendapat lebih 90 peratus kerusi pada pilihan raya umum lalu.

“Saya percaya negara memerlukan kerajaan yang kuat tetapi tidak terlalu kuat. Kita memerlukan pembangkang untuk mengingatkan kita mengenai kesalahan yang dilakukan. Jika tidak, kita merasakan semua yang dilakukan betul,” katanya.

Justeru, katanya, sesuatu yang reput tidak boleh dibiarkan terus mereput dan jika ingin memulihkan keadaan, “anda perlu membuang bahagian yang reput itu.”

Dr Mahathir kemudian membandingkan situasi ketika beliau menjadi Ahli Parlimen biasa pada 1960-an apabila “menghadapi risiko” untuk mengkritik Perdana Menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman kerana dasarnya terhadap orang Melayu.

Mengenai kerugian RM158 juta yang dialami Proton Holdings Bhd (Proton), penasihat syarikat kereta nasional itu berkata, ia mengejutkan dan menyifatkannya sebagai ‘misteri’.

Dr Mahathir berkata sukar baginya untuk percaya bahawa kerugian itu disebabkan oleh pembelian syarikat pengeluar motosikal, MV Agusta dari Itali.

“Jika Agusta mempunyai banyak hutang, harga pembeliannya pasti rendah. Kenapa Proton harus membelinya pada harga tinggi walaupun terpaksa menanggung hutang syarikat yang dibelinya...pasti ada beberapa misteri,” katanya.

Dr Mahathir juga menjangkakan lebih banyak berita buruk mengenai Proton akan diumumkan selepas ini bagi menunjukkan pengurusan sebelum ini melakukan kesalahan.

Menyentuh mengenai program penswastaan, Dr Mahathir mengakui kegagalannya berikutan syarikat yang diswastakan itu tidak cekap.

Justeru, beliau berkata, dasar itu disemak semula yang membawa kepada kewujudan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang kini memiliki sebahagian besar saham kerajaan dalam syarikat besar.

“Ia seperti menasionalkan semula syarikat ini. Hanya masa yang menentukan sama ada ia bagus atau sebaliknya. Bagaimanapun kita perlu juga memikirkan seandainya penswastaan benar-benar gagal... isu ini layak dibahaskan,” katanya.

Beliau turut mengakui gagal mengubah cara pemikiran orang Melayu sepanjang menjadi Perdana Menteri.

“Pendidikan saja tidak cukup. Jika anda tidak mempunyai keperibadian yang kuat, tidak berdisiplin, pendidikan itu menjadi tidak berguna. Justeru, sistem pendidikan negara perlu memberi penekanan terhadap semua perkara ini,” katanya.

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Sunday/Nasional/20051210230131/Article/

12/13/2005 12:21:00 PM  
Blogger tujuh86 said...

Dude,

Berapa banyak tulang lagi yang patut patah?

Dr Mahathir berkata sukar baginya untuk percaya bahawa kerugian itu disebabkan oleh pembelian syarikat pengeluar motosikal, MV Agusta dari Itali.

"Jika Agusta mempunyai banyak hutang, harga pembeliannya pasti rendah. Kenapa Proton harus membelinya pada harga tinggi walaupun terpaksa menanggung hutang syarikat yang dibelinya...pasti ada beberapa misteri," katanya.

12/13/2005 04:15:00 PM  

Post a Comment

<< Home