Wednesday, October 04, 2006

i wish...

...
oh i wish i was a punk rocker
with kopiah flowers in my head hair
...

video
lirik
bekalan kayu


9 Comments:

Blogger Kelopak Sakura said...

Teringin nk jadik punk rocker?

10/04/2006 12:30:00 PM  
Anonymous spyz said...

kelopaksakura - pernah jugak. rockers senang dapat awek. haha...

aku terdengar lagu ni kat radio pagi tadi. tertarik dgn 'hook line' dia.

'oh i wish i was a punk rocker
with flowers in my hair'


rocker.
flowers.

2 benda contrast.
figure of speech.
'irony' kot...

kemudian mention pasal '69.
apa ada pada tahun '69?
kat malaysia semua taulah, tragedi 13 mei.

banyak perkara berlaku pada '69. world event maksud aku.
dunia dalam era 60-70an tgh bergolak (sekarang pun...), vietnam war antaranya..

bait lirik to mention pasal revolution. langsung aku teringat 'woodstock'. bila sebut woodstock, aku selalu teringat pulak salah satu scene dalam 'forrest gump'.

summer 1969, pertama kalinya woodstock diadakan. rakyat biasa yg sukakan music berkumpul 3 hari 3 malam (bukan 3 jam beb...) di tengah padang/farm utk dengar music (dan isap 'rumput' n drunk n sex n n n n...). of course mesej ketika itu adalah anti-perang.

kalau perasan, banyak lirik lagu yg mention peristiwa ini. tak sebut woodstock lah.
tapi 'summer '69'/'69 aje. antaranya bryan adam summer of '69, eagles hotel california etc...

lepas kejayaan woodstock, byk jugak event yg nak tiru style woodstock ni. berkumpul dgn sbb music. live aid. live 8 bob geldof tahun lepas.
tempat kita, telethon, apanama-utk-tsunami yg tan sri razali UN buat tahun lepas etc..
tapi, sbb dah terlalu banyak unsur komersial, benda tu kurang sokongan, sedangkan original woodstock lebih kepada tanda protes, bukan utk kutip duit. actually penganjuran woodstock juga ada unsur bisnes, tapi tak ketara sangat sbb 'mesej keamanan' mereka lebih menonjol...

link woodstcok tu banyak goodstuff to read...

10/04/2006 06:13:00 PM  
Blogger iza said...

alo spyz, lama tak menyapa spyz..
slmt berpuasa dan beribadah.
nampaknya entry spyz kerap pendek, tapi respon komentarnya panjang.. ihiks! naper ek?

10/05/2006 09:29:00 AM  
Anonymous Op said...

rockers menyembunyikan kejiwangan mereka melalui lagu keh keh keh

10/05/2006 01:17:00 PM  
Blogger spyz said...

spyz - errr... komen sendiri pun kena balas ke? hehehe...

iza - selamat kembali.
respon pjg sbg menghargai sokongan peminat. ahaksss.. perasan...

op - oittt.. rockers pun ada perasaan tau.

"... menangis dengar lagu cinta... rock.. rock.. rock..."
- bak kata awie..

10/06/2006 06:55:00 AM  
Blogger tujuh86 said...

rocker
flowers

1. Ryhme. Bunyi hujung lebih kurang sama.
2. Irony bukanlah! Juxtaposition mungkin ya, bila kita letak sesuatu yang kontras sebelah menyebelah.

Anyway, zaman woodstock memang zaman bunga-bunga!

Sekian!

10/06/2006 02:08:00 PM  
Blogger u. k. a. n. e said...

Hehehehe..

yesh enche' spyz..
it is me! :P

teringat masa p mid valley, duduk dengan 3 lelaki melayu-you-know-who tp diorang asyik cakap dalam bahasa jepun.

yg kita nih terkuntang kanting tak paham.

bwek!!!

10/06/2006 11:33:00 PM  
Blogger sinaganaga said...

If the river was of whisky
(I wish) I was a divin' duck!

Ha ha. Kalau bijak - siapa nyanyi lagu ni?

10/07/2006 09:05:00 PM  
Blogger spyz said...

tujuh86 - betullah tu kot. aku bukan tau sangat benda2 ilmiah sangat ni..
btw, masa 70's kat sana tgh sibuk dgn zaman hippies etc.. tempat kita pulak tgh kebangkitan Islam( ABIM n the geng), gerakan mahasiswa etc..

ukane - aku pun teringat yg tu. itu budak jepun sekarang sonyap aje. mentang2lah tengah bahagia.. padan muka dia tersedak. haha..

naga - dude, wa takdelah bijak mana main teka2 lagu nih. tapi wa ada sikit bijak laa.. zaman ini ada satu benda yg dipanggil.... google.. ahaks...
http://www.lyricsdownload.com/muddy-waters-rollin-and-tumblin-lyrics.html

10/08/2006 11:34:00 PM  

Post a Comment

<< Home