Thursday, August 13, 2009

H1N1

dari forwarded email..

 

-------------------

 

Salam

 

Utk panduan semua. Pengalaman orang yang ada family dijangkiti H1N1.

High risk infection to person yg smooking, has asthma, children, pregnant woman.

 
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...
 
Second Stage
Susah bernafas, simptom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena... masa ni kena kuarantin at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin... Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted. Macam kes adik I..
 
Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata... normally die. My brother hari ni genap 8 hari.. still need oksigen. Kesian dia.. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis.. Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan... sampai dia give up.. sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia... Itu lelaki tu.. imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin... tak blh masuk dlm bilik kuarantin... Dr & nurse aje boleh masuk... siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin... Alhamdulillah pastu dia ok sikit. Ada hikmahnya... All the family member unite to support my brother fighting the virus.
 
Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time Dr bz with other case as well... 1 doktor 5 patients... kat gov hospital... kesian dr2 tu... berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali.. So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa.. very efficient. Very quick action .. Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients.. sampai tak balik rumah... tidor kat hospital.
 
Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...

--------------


 


1 Comments:

Blogger tehOnipis said...

;) perkongsian yang bagus. tq

8/23/2009 01:05:00 PM  

Post a Comment

<< Home